Luchttechnische
Binnenmilieu Controle

Meten en valideren van apparatuur in uw laboratorium

U wilt toch ook dat de apparatuur in uw laboratorium aantoonbaar veilig en betrouwbaar is? Laat dan uw microbiologische veiligheidswerkbanken, zuurkasten en afzuigsystemen controleren en valideren door de betrokken experts van Meenva.

Download de richtlijnen voor uw ruimte.

"*" geeft vereiste velden aan

laboratorium validatie meenva

Veiligheid voor uw laboranten

Om uw laboranten veilig te laten werken is het cruciaal dat de lucht tijdens het werken met gevaarlijke stoffen goed afgezogen wordt. Voert uw apparatuur schone lucht aan? Dan wilt u ervan verzekerd zijn dat die lucht ook écht schoon is. Als onafhankelijke validatiespecialisten controleren en valideren wij uw luchttechnische laboratoriumapparatuur. Bij microbiologische veiligheidswerkbanken doen wij dit volgens de NEN-EN 12469 waarbij wij een integriteitstest op de HEPA-filters uitvoeren, de luchtsnelheid meten en de stromingsprofielen visualiseren.

Valideren op vastgestelde momenten

Naast veiligheid is het voor elk laboratorium belangrijk om de handelingen volledig consistent te kunnen uitvoeren. Schone lucht is daarbij onmisbaar. Daarom zijn er drie vastgestelde momenten dat uw laboratoriumapparatuur gecontroleerd en gevalideerd dient te worden. Dat is voordat de apparatuur voor de eerste keer gebruikt wordt, als de plaats van de apparatuur wijzigt en als onderdeel van het jaarlijks controle. Zo voorkomt u verstoringen aan uw laboratoriumapparatuur en vertraging in uw processen. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie of een afspraak.

Validatierapport met kwaliteitsscore

Met een controlesticker op uw apparatuur en het overzichtelijke rapport dat u van ons ontvangt bewijst u dat uw veiligheidswerkbank, zuurkast, afzuigsystemen volledig aan de normeringen voldoet. Naast de uitslag van goedkeuring of afkeuring geven wij in de rapportage ook aan hoe hoog de kwaliteitsscore is. Zien wij verbeterpunten? Dan adviseren wij u exact wat u daaraan kunt laten doen, zodat we uw laboratoriumapparatuur zo snel mogelijk weer veilig vrij kunnen geven. Dat is hoe wij graag helpen.

Wat wij meten en valideren

 1. Integriteit HEPA-filters
 2. Microbiologische luchtkwaliteit
 3. Microbiologische contactafdrukken
 4. Luchtstromingspatronen
 5. Luchtdebiet
 6. Circulatievoud
 7. Ventilatievoud
 8. Luchtsnelheden
 9. Deeltjesclassificatie

De normen en richtlijnen die wij volgen.​

 • NEN-EN-ISO 14644-1, januari 2016: Stof- en kiemarme ruimten en omgevingen – Deel 1: Classificatie van luchtreinheid op basis van deeltjesconcentraties
 • NEN-EN-ISO 14644-3, januari 2019: Stof- en kiemarme ruimten en omgevingen – Deel 3: Beproevingsmethoden
 • EN 12469 Biotechnology – Performance criteria for microbiologisch safety cabinets
 • AI 18 Laboratoria – Arbo-informatieblad, Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Download de richtlijnen voor uw ruimte.

"*" geeft vereiste velden aan

GA VOOR ZEKERHEID

KIES MEENVA

U wilt toch ook de zekerheid dat de apparatuur in uw laboratorium aantoonbaar veilig en betrouwbaar is? Laat dan uw microbiologische veiligheidswerkbanken, zuurkasten en afzuigsystemen controleren en valideren door de onafhankelijke specialisten van Meenva. Vinden wij verbeterpunten? Dan adviseren wij u wat u daaraan kunt laten doen.