brandveiligheid datacenter

REINIGEN VAN DATACENTERS KRIJGT TE WEINIG AANDACHT

Schoonmaak van een data of computerruimte is gespecialiseerd vakwerk. Techniek en energie spelen weliswaar de hoofdrol in een datacenter, maar periodiek schoonmaakonderhoud en controle hierop zijn cruciaal voor de waarborging van een ongestoorde bedrijfszekerheid. Verzekeringsmaatschappijen en klanten erkennen het belang en leggen steeds meer nadruk aan optimale klimaatbeheersing en schoonmaak-onderhoud.” Aan het woord is John de Haan, directeur van HSD specialistische dienstverlening uit Purmerend.

“Het belang van schoonmaakonderhoud wordt steeds meer erkend en je ziet dat er steeds meer nadruk op wordt gelegd. Logisch, want onder aan de streep levert een schoon datacenter veel op. Sterker nog, het draagt bij aan een optimale bedrijfszekere omgeving”, zo geeft De Haan aan.

“ICT-systemen zijn zeer gevoelig voor stof”, zo vervolgt De Haan. “Een datacenter dient daarom zo stof-arm als mogelijk te zijn. Door kleding en huidschilvers van medewerkers en of bezoekers komen er stofdelen in een computerruimte. Stof in de ruimte veroorzaakt in de praktijk storingen in meldapparatuur zoals vocht- en rookmelders. Dat is nog tot daar aan toe, ernstiger is het gevaar voor schade en brand door statische elektriciteit veroorzaakt door stofdeeltjes op de chips. Verzekeringsmaatschappijen controleren daarom datacenters periodiek, vooral om te beoordelen of aan de eisen voor de brandverzekering wordt voldaan.” John de Haan is hierin stellig: “Een goed periodiek onderhoudsprogramma maakt aantonen eenvoudig en draagt daarnaast ook bij aan het borgen van de eigen continuïteits- en kwaliteitseisen. Een beheerder kan zich hiermee onderscheiden en zijn klanten laten zien dat hij er alles aan doet om een betrouwbare en bedrijfszekere omgeving te creëren voor de data apparatuur”.

“Stof in de ruimte veroorzaakt in de praktijk storingen in meldapparatuur zoals vocht- en rookmelders. Dat is nog tot daar aan toe, ernstiger is het gevaar voor schade en brand door statische elektriciteit veroorzaakt door stofdeeltjes op de chips. Verzekeringsmaatschappijen controleren daarom datacenters periodiek, vooral om te beoordelen of aan de eisen voor de brandverzekering wordt voldaan.”

Brandrisico in datacenters

Een datacenter is in het kader van brandveiligheid een bijzonder risico vanwege de hoge luchtstroom en de verhoogde vermogensdichtheid van servers. Datacenters zitten vol elektronica – rij na rij opeengepakte serverkasten met kilometers aan stroom- en datakabels. De vermogensdichtheid van servers blijft stijgen en verhoogt daardoor brandgevaar. Onvoldoende koeling of een storing kan de componenten opwarmen tot een hoge temperatuur en kan, uiteindelijk, tot brand leiden. Een ander risico is bijvoorbeeld een aansluitdraad die niet goed op een klem gemonteerd is , waardoor hij slecht contact maakt. De combinatie van warmte, een verslechterende verbinding en stof kan op een gegeven moment leiden tot brand.

WAT ZIJN DE RISICO’S?

Hoe bereid je je voor op de brandrisico’s in een datacenter? Wat moet worden overwogen en hoe beperk je schade tot een minimum voor een acceptabele investering Een risico inventarisatie moet beginnen met een opsomming van doelstellingen:

 • Welk verlies van activa kan worden getolereerd?
 • Welke activa moeten worden beschermd met betrekking tot bedrijfszekerheid?
 • Bent u voornemens om de individuele servers of de hele faciliteit te beschermen?
 • Wat zijn de kosten op het moment dat alles stil ligt?
 • Hoe snel moeten de activiteiten voortgezet worden?
 • Wat zijn de totale kosten van een brandbeveiligingssysteem gedurende de hele levensduur van het datacenter?
 • Welke beveiligingssystemen zijn geschikt voor datacenters?
 • Welke systemen hebben een bewezen reputatie van succesvolle onderdrukking en een aanvaardbare schade?
 • Zijn er juridische, milieu- of lokale factoren die moeten worden overwogen, nu en in de nabije toekomst?
 • Meenva & brandveiligheid

  Heeft u een goede risico analyse gemaakt? Meenva kan u helpen om de stof in de ruimte te meten zodat u adequaat stappen kunt ondernemen om de brandveiligheid in uw datacenter te vergroten

  Werken bij Meenva

  Heb je interesse om te werken bij ons stuur dan een open sollicitatie aan:

  Meenva 
  t.a.v. Personeelszaken 
  2906 AM Capelle aan den IJssel 
  of e-mail naar info@meenva.com

  Hoofdvestiging

  Heeft u vragen, wilt u meer informatie of een offerte laten maken? Neem dan contact op met:

  Meenva 
  Wilgenhoek 126 
  2906 AM Capelle aan den IJssel 

  T: 010-3216229 
  E-mail: info@meenva.com 
  KvK 71893105